Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

Снимка: Pixabay

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик. Въпреки това успява да завърши медицина и да стане хирург, като отваря своя практика, но цял живот се бори с алкохолизма.

Семейството му се опитва да му помага и през 1935 г. д-р Боб открива метод и общност, които му помагат да преодолее зависимостта си. Днес членовете на Анонимните алкохолици са над 2 милиона, обединени в 96 000 групи в 14 страни, включително и в България.

Смит започва да пие в колежа "Дартмут" в Хановер, Ню Хемпшир. Първоначално забелязва, че може да се възстанови от пиенето на алкохол по-бързо и по-лесно от съучениците си и че никога няма главоболия, което го кара да вярва, че е алкохолик още от самото начало. След дипломирането си през 1902 г., той работи три години, продавайки хардуер в Бостън, Чикаго и Монреал, и продължава да пие тежко. След това се връща в училище, за да учи медицина в Мичиганския университет. По това време пиенето му повлиява до такава степен, че започва да пропуска часове. Пиенето го кара да напусне училище, но се връща и минава изпитите си през втората година.

Той се прехвърля в Медицинския колеж "Руш", но алкохолизмът му се влошава до такава степен, че баща му е призован да се опита да възпре упадъка на сина си. Пиенето му се усилва и след лошо представяне по време на заключителните изпити, университетът изисква той да остане в продължение на два допълнителни семестъра и да остане трезвен през това време като условие за завършване. След завършването си Смит става стажант в болница и за две години успява да остане достатъчно зает, за да се въздържа от тежко пиене. Той се омъжва за Ан Робинсън Рипли на 25 януари 1915 г. и открива свой офис в Акрън, Охайо, специализиран в колоректална хирургия, но се завръща към тежкото пиене. След като признава проблема си, отива да се прегледа в повече от дузина болници и санаториуми, за да спре да пие. 

Следващите 17 години животът му се върти около това как да разруши усилията на жена си да го спре да пие и да получава алкохола, който той жадува, докато се опитва да удържи медицинската практика, за да подкрепи семейството си и пиенето си.

Историята на д-р Боб е вдъхновение за милиони хора по света, борещи се с алкохолизма. Той успява да трансформира собствения си живот и да помогне на безброй други чрез основаването на Анонимните алкохолици, които продължават да предоставят подкрепа и надежда на тези в нужда.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна