Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парите ще бъдат преведени директно на сдружение за изграждане на фонтан със скулптора, символизираща плодородието на Тракия"

Красимир Кумчев: Цената на пъпеш юбари стигна 10 000 лв., остават още 10 часа

"При отглеждането в естествени условия в пловдивското с. Трилистник японският сорт вече достигнал горната граница на тегло - 1,5 кг"

| Интервю
Красимир Кумчев
Снимка: БГНЕС

Активната стъпка в началото на търга от 50 лв , не се спазва, предпоследната цена беше 6000 лв., в 21 часа стана 10 000 лв., има участник, който живее в Лондон и е сред активните в търга за пъпеша юбари, японски сорт.

Това разказа Красимир Кумчев, който отглежда японския сорт, в интервю пред БНР. Търгът приключва в 20 часа тази вечер.

„Прави ми впечатление, че половината от участниците са свързани със селско стопанство. Идеята на търга е да бъдат дарени на сдружение в Пловдив за изграждане на фонтан, който за символизира плодородието на българската  земя, на Тракийското поле. За да бъде Пловдив на 8000 години, причината е именно плодородието на Тракия и нищо останало“, коментира Кумчев.

Той разказа, че този сорт пъпеш в Япония се разиграва на търг или се купува за подарък.

„Най-високата цена там е 46 000 долара. Като гледам и ние накъде сме се запътили в момента - 5550 долара, за нашите условия е уникално, това е най-високата цена разигравана за пъпеш в Европа“, каза той.

Призна, че миналата година е бил в Япония и оттам е помолил и са му дали семе.

„Предизвикателството беше как ще се развива този пъпеш на българска почва в Япония ги отглеждат само при изкуствени условия, следи се всяка капка вода, осветление, хранене, правят се лабораторни изследвания. А за мен предизвикателството беше да го отгледам естествени условия в оранжерия. Не сме го торили въобще. В Япония теглото е от 800 до 1,5 кг. В момента имаме един пъпеш 2 кг другите са над 1,5 кг, в горните граници сме на японските стандарти“, каза Кумчев.

Към момента има 4 растения юбари в Трилистник, но още никой не знае какъв е вкусът. Жена с силно обоняние, твърдяла, че ароматът е на шоколад, казва Красимир Кумчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна