Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ландшафтния архитект Невена Цветкова: Необходимо е качествено управление на зелената екосистема

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

2
Цар-Симеоновата градина
Снимка: Миглена Иванова

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги. Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира. 

За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект Невена Цветкова. 

"Ако ние започнем да контролираме адекватно синята и зелена инфраструктура, тогава ние ще получим истински една добра система, която спомага при климатичните промени. 

Синя инфраструктура се грижи за водата, зелената за зелената система. Може да събираме дъждовната вода, като я използваме за поливане или за миене на улици, така ще помогнем на града. 

За зелената система нееднократно се казвали, че няма обвързаност, няма поливна система, трябва да се мерят праховите частици регулярно.

Грижата за парковете ще намали температурите в Пловдив, а политиките за борба с климатичните промени са познати, те са били прилагани у нас и преди, но се надявам, че пак ще стане това...


В Пловдив, а и в цяла България няма никаква прилагане на мерки като покривно и вертикално озеленяване. Няма изградени такива системи. То е скъпо занимание, но пък инвеститорите могат да бъдат стимулирани да ги изпълняват, каза още Цветкова.

Невена Цветкова преподава парково строителство в Пловдивската професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия, председател е на Научно-техническо дружество по озеленяване и член на Съюза на ландшафтите архитекти, откъдето не веднъж са предлагали на местната администрация различни съвременни подходи за поддържане и развиване на зелената система на града.

По думите е много важно да се засаждат видове дървета и храсти, които са устойчиви на естествено засушаване, а масовата практика показва, че се засаждат дървета, които изобщо не са подходящи за този климатичен пояс - като брези, явор, кестени, шестил...

Подходящи са сухоустойчивите като копривка, полски ясен, дъбове, чинари, софората не е подходяща за тротоарите, а за парковете, затова подходът трябва да е бъде експертен, допълни Цветкова. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна