Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС Дупница отхвърли предложението за местен референдум

Снимка: архив

Общинският съвет в Дупница отхвърли предложението за местен референдум относно бъдещето на ВиК. Само 7 съветници гласуваха за инициативата на ПП “Възраждане”, 14 бяха против и 4 се въздържаха. 

Основният мотив против беше липсата на информация от организаторите, какви ще бъдат мерките за изпълнение на решението от референдума. Според мнозинството, то ще бъде незаконосъобразно предвид компетенциите на Общинския съвет. Предложените въпроси бяха “Желаете ли ВиК – Дупница да стопанисва, поддържа и експлоатира ВиК – съоръженията и да предоставя ВиК-услуги на територията на община Дупница? Желаете ли Дупница да напусне АВиК – Кюстендил на обособената територия, обслужвана от “Кюстендилска вода”? 

От инициативния комитет за допитването заявиха, че ще обжалват решението на Общинския съвет пред кюстендилския административен съд. След проведения днес протест на жители на село Самораново заради липсата на вода, съветниците взеха още едно решение. Те задължиха кмета Първан Дангов да направи обследване на ситуацията с водоснабдяването в селото и, ако има предпоставки, да изиска от областния управител обявяване на бедствено положение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна