Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руската Курска област

Украински военнослужещи с ракетен гранатомет на фронтовата линия край град Часив Яр в Донецка област, 17 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област. Там беше обявено извънредно положение след трансгранична атака на украински войски. 

Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руска територия, съобщи базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната. Въпреки че началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов докладва на президента Путин, че украинското настъпление е спряно, много руски военни блогъри твърдят, че сраженията продължават и днес и че мирни жители са били евакуирани.

"На практика изгубихме Суджа. А това е важен организационен център", казва Юрий Подоляка, роден в Украйна проруски военен блогър, добавяйки, че украинските сили напредват на север към друг град в Курска област - Лгов.

Москва съобщи, че противовъздушната й отбрана е свалила две украински ракети над областта, а при украински обстрел в Белгородска област е загинал един човек. 

На този фон съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, заяви, че агресията на Русия е причината за всяка ескалация на конфликта с Украйна, включително и за събитията в Курска и в Белгородоска област.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна