Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и "Страйкър" от САЩ

Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.
Снимка: Ройтерс

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част от договора на германската армия с частна компания. 
Допълнително е предвидена възможност за закупуване на още до пет броя от това въоръжение и една система с далечен обсег. 

На 1 и 2 четене депутатите ратифицираха международния договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър". "За" гласуваха 125 депутати, а "против" 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС и предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър, обясни председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев:

"Тук става въпрос не за няколко, а за десетки хиляди боеприпаси от всеки вид, който да осигурят първоначалния боекомплект на новите бойни машини. Защо ще бъдат доставени 27-28 година? Защото и самите машини ще бъдат доставени! Преди това няма смисъл - да бъдат доставени боеприпасите преди самите бойни машини. Затова сега се прави този договор – за да има възможност те да бъдат подготвени, произведени и, съответно, доставени в рамките на производствения процес на самите бойни машини". 

 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна