Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Снимка: Радио София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Програмата цели да отговори на научното търсене в областите на произход на живота, най-ранна еволюция, както и разпространение и адаптация на живота в Космоса.

България е на едно от челните места в изучаване на космически науки, въпреки че не разполага със средствата, които отделят за това други европейски държави, каза пред Радио София гл. ас. д-р Петър Ефтимов - ръководител на магистърската програма "Астробиология".

"Имаме много добра университетска база, имаме и няколко компании, които са свързани с нея. Има сериозни планове за бъдещо включване отново на България в числото на космическите държави, включително за изстрелване на сателити в ниска, земна орбита от космодруми на нашето Черноморие", обясни д-р Ефтимов.

По думите му, за да може да се осъществи това, са необходими компетентни специалисти.

"Които да могат да работят в екип и да имат познания в тази интердисциплинарна област, каквато е Астробиологията и която е едно направление, което включва над 109 науки", каза гл. ас. д-р Петър Ефтимов и добави, че практическата част на програмата ще се провежда в лабораториите на Софийския университет.

"Идеята на тази програма е създаването на професионални екипи. Всеки студент, който има бакалавърска степен или е завършил някой от природните факултети, било то на Софийския университет или някой друг университет в България или чужбина, ще може да се включи в програмата", обясни гл. ас. д-р Петър Ефтимов.

Той изрази надежда от следващата година, програмата да е отворена не само за специалисти от природни науки.

Кандидатсването за магистърската програма започва на 12 август 2024 г. и ще продължи до 16 септември 2024 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна