Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Разговорите ми с потенциалните кандидати за служебен премиер не са приключили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Добре дошли в президентската институция! Започвам директно по същество, знам, че времето е ценно на всички от вас защото, на практика предизборната кампания започна". Това каза президентът Румен Радев в началото на политическите консултации за назначавне на служебен премиер и кабинет. Държавният глава допълни: 

"За съжаление и 50-ото Народно събрание не успя да излъчи правителство и ние неизбежно отиваме към поредните предсрочни парламентарни избори. Но, за да насроча дата на тези избори, съгласно мой указ, както е по Конституция, трябва, първо, да се проведат тези консултации, да се определи и кандидат за служебен министър-председател, а по негово предложение - да се назначи служебно правителство, чиято основна цел, всички знаете, е честни, прозрачни, открити парламентарни избори. 

Много важно е да се гарантира нормалното функциониране на държавата. Съгласно промените, които приехте в парламента, моите възможности за избор на служебен министър-председател са драстично ограничени. Затова, веднага след като "Има такъв народ" ми върна неизпълнен третия мандат, пристъпих към разговори с всички потенциални кандидати за министър-председател, както е по списъка, вече е придобила известност като "домовата книга". 

Тези разговори не са приключили окончателно, но мое убеждение е, че не можем да бавим повече процеса и не трябва да го бавим, защото имат да се решават важни въпроси. Трябва да има яснота в държавата по отношение на нейното управление. Затова ви поканих на тези консултации. Благодаря, че се отзовахте и очаквам да чуя вашите становища".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна