Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът проведе консултации преди да избере кандидат за премиер и да насрочи избори

Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП

Снимка: БТА

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно представените партии.

На практика предизборната кампания започна, каза още държавният глава.

От всички парламентарни групи всички казаха, че е в правомощията на държавния глава да избере кой ще е следващият служебен премиер и да му възложи да състави правителство.

Президентът заяви, че Димитър Главчев не е единственият кандидат, които се е съгласил да приеме поста на служебен премиер. Радев обаче не назова имена. Той каза, че ще се съобрази с чутото от политическите партии.

"Преди само и единствено господин Главчев прие този ангажимент, повярвайте ми, това е труден и много отговорен ангажимент. 

Сега не е само той, имаме и други хора, които са изявили готовност. Не споменавам имена, не искам предварително да хвърлям ей така така (имена на) хора в публичното пространство", каза Радев.

Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври, поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС. 

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

На консултациите се отзоваха представители на всички парламентарни групи. Присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Независимо от противоречивите оценки за промените в Конституцията. (...) Нашето категорично мнение е, че партиите не трябва да се бъркат в компетенциите на президента и какъв трябва да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и за министри, защото това е изцяло във Вашите компетенции и в компетенциите на назначен от Вас министър-председател", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Росен Желязков изрази задоволство от вчерашната позиция на Румен Радев, с която е защитил духа на парламентаризма и да не се допусне позицията председател на НС да бъде обект на политически инженеринг.

"Ще участваме в работата на изпълнителната власт съгласно компетенциите ни като народни представители", добави Желязков.

Председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на Министерството на вътрешните работи:

"Този кабинет трябва да осигури честни избори. Ние нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. Има данни, които показват, че ние имаме основание за това. Нашият призив е, когато обсъждате това с бъдещия служебен премиер, да вземете предвид и това и да назначите друг министър", каза Денков.

За нас в момента няма подходяща фигура за министър-председател, коментира председателят на парламентарната група на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Тази консултация е напълно безсмислена, за да ограничи правомощията на президентската институция, каза още Костадинов.

Президентът може да избира от хора в ограничен състав. Това са хора, назначавани основно по предложение на Бойко Борисов и Делян Пеевски, отбеляза той.

"Българите не харесват лицемерието на политиците", добави Костадинов.

"Нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство, носещо отговорност за бюджета и дейностите по отношение на законодателството и изпълнителната власт, е меко казано опасен, защото създава лошо, вредно, некачествено законодателство" -  това каза Йордан Цонев от ДПС.

"Най-лесно е, когато няма отговорност, всички да бъдем популисти. Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко са опасностите за законодателството и за финансовата стабилност, добави Цонев. 

"След промените в Конституцията, за които бяхме против, силно се ограничиха Вашите възможности за избор на служебен премиер", каза председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

Той добави, че според БСП служебният премиер трябва да е възможно най-равноотдалечен от всички партии, за да се гарантират честни и прозрачни избори.

"Тъй като за три години това ще бъдат седмите избори, което не е нормално, и има няколко служебни кабинета, до 31 август ще трябва да бъде номиниран и кандидат за еврокомисар и Ви молим разговорите за него да бъдат на максимално ясна публична основа, за да бъде избран достоен представител на България", каза още Гуцанов.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че основният виновник да няма редовен кабинет е една политическа партия, която "има зависимост от една половинка от партия". По отношение на Конституцията той припомни, че са били против поправките в Конституцията, защото само ще навредят.

"Домовата книга", която беше заложена от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, е такава каквато е, и президентът Радев няма големи възможности кой да назначи за премиер", каза Йорданов.

Той заяви, че не е незаконна процедурата по смяната на председателя на Народното събрание и отхвърли сравненията с политически инженеринг. 

"Тази истерия се породи от това, че хората в домовата книга са близки до тях. Вие като президент трябваше да имате по-голям избор за избор на премиер", каза още Йорданов. Ако ПП-ДБ бяха мислили прагматично, сега президентът можеше да си е върнал правомощията и да не правим тази псевдоконсултация, смята той.

Президентът Румен Радев заяви, че усеща известно неудобство от тези консултации, но трябва да се покаже уважение към член 90 от Конституцията и тя трябва да се спазва.

Той се обърна към Николай Денков във връзка с поста на вътрешния министър. "Да обсъдя е много деликатно, това означава да кажа какво ми харесва или не, това означава да влияе.(...) Аз избирам премиер и от там той посочва имената. Няма да се намесвам"

Радев припомни, че е много важно какъв ресор ще получим за еврокомисар, а ние още няма идея какви хора ще предложим. "Този въпрос стои на дневен ред и трябва да бъде плод на общи усилия. Ако ние успеем да изработим някаква единна позиция и да застанем зад нея, това ще е най-добре", подчерта Радев.

Той подчерта, че бюджетът ще съвпадне с предизборната кампания. "Обещанията са лесни, но това може да доведе до много сериозни проблеми като дефицит и инфлация. Призовавам за отговорен подход", заяви Радев.

"Крайната цел трябва да е ясна да гарантираме сигурност и спокойствие на българските граждани. Да гарантираме, че има държава", каза още той.

Радев заяви, че ако датата 20 октомври се избере за избори, това означава, че 20 август парламентът трябва да присъства и пред него служебното правителство да се закълне и припомни, че депутатите са взели решение да работят до 16 август.

"След изборите конфигурацията ще бъде горе-долу същата", заяви Радев, за което беше репликиран от Костадин Костадинов, който го попита откъде знае, че ситуацията ще е същата.

Радев заяви, че ако няма промяна на подхода и идеите, ще бъдем в същата ситуация след предсрочния вот: "Виждаме, че трябва да работим с коалиции. Ако не заложим някаква търпимост преди изборите, тогава много трудно се правят коалиции след тях", подчерта той.

По публикацията работиха: Мария Йорданова, Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна