Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още двама задържани за плановете за атентати на концерти на Тейлър Суифт

Тейлър Суифт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Австрия е задържала трети и четвърти младежи, заподозрени за плановете за атентати на концерти на американската певица Тейлър Суифт, довели до отмяната им тази седмица. Арестуваните са австрийци, на едва 15 и 17 години, съобщи "Ройтерс". 

Целта, по думите му, е била да се убият чакащи пред стадиона без билети. Различни издания в Австрия споменават за очаквания 15-20 000 души да се съберат в района на стадиона за концертите. Според американската телевизия Ей Би Си предупреждението за готвен атентат е получено от американските служби.

Първоначално задържаните двамата заподозрени са били вдъхновени от радикалните групировка "Ислямска държава" и "Ал Кайда", съобщиха местните власти. 

"Една трагедия беше предотвратена", заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. 

19-годишният австриец, с корени от република Северна Македония, заподозрян в терористична дейност, е признал, че е планирал "да убие колкото се може повече хора" по време на един от общо трите концерта на Суифт. При претърсването на жилището му са открити вещества за самоделна бомба. 

"Обмислял е два варианта да извърши нападението, на концерта днес или утре като се самоубие и същевременно убие голям брой хора", каза генералният директор по обществената сигурност на Австрия - Франц Руф. 

Младежът е бил член на радикалната групировка "Ислямска държава". Негов съзаклятник е бил 17-годишен австриец, нает преди няколко дни от компания, осигуряваща услуги на мястото на концертите. Тъй като заподозреният не е имал билет, атентатът е щял да се случи извън стадиона, където пред екрани, за да гледат концерта, са се очаквали около 30 000 души. Възнамерявал е да използва ножове и самоделни взривове. 

Заплахата е била наистина сериозна и това е наложило вчера да бъде взето решението концертите да бъдат отменени, което беше посрещнато с разочарование от почитателите на американската поп дива. Въпреки това някои от тях се организираха и пяха и танцуваха заедно по улиците на Виена. 

"Тъжни и разочаровани сме, но сме щастливи, че всички са в безопасност и се опитваме да гледаме от добрата страна на нещата", сподели Джейми от Англия. 

Трите отменени концерта на Суифт трябваше да се проведат днес, утре и в събота. По данни на полицията във Виена на всеки от тях се очакваха по около 65 хиляди посетители. Организаторите вече заявиха, че ще възстановят парите на всеки, закупил билет в рамките на 10 дни. В следващите дни в австрийската столица са планирани няколко концерта на популярната британска група "Колдплей". 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна