Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В планината Славянка продължава борбата с огъня

Снимка: БНР-Благоевград

Ограничено е разрастването на пожара в западния дял на планината Славянка. Той беше предизвикан от активирало се ново огнище в гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе у нас.

Два дни след като западния фронт беше овладян, нов пожар от Гърция прехвърли границата и навлезе в наша територия с гъста гора и хвойнова растителност, която бързо разпространи огъня надолу. Засегнатата площ не е голяма, но изключително рискова. Днес всички усилия на над 150 огнеборци от пожарните служби, горските стопанства и специализираното военно формирование за гасене на пожари бяха на терен. Тежки машини направиха огромни просеки, за да спрат огъня, каза комисар Валентин Василев, директор на областната пожарна служба:

"Западната страна ни е приоритет, тъй като вече по основната посока на разпространение в гръцка страна е запад и ние трябва да сме готови да посрещнем пожара оттам. Изградихме просека, която да ни гарантира това, че няма да пропуснем пожарът да влезе значително на българска територия,  а и да можем да разположим нашите сили и средства на тази просека да извършват гасителни действия".

В гасенето се включи и един от двата испански самолети, осигурени по Европейския механизъм за гражданска защита. Засега разпространението на огъня е ограничено. Продължава работата и на източния фронт на пожара, който до вчера беше приоритетен, но в края на деня беше овладян.

"Целият фронт е покрит с гасителна линия, който е над 2 километра. Страшни усилия при 70 градусов наклон за гасене с вода, но успяхме".

През цялата нощ на място ще останат дежурни екипи . На гръцка територия пожарът е изключително активен, в близост до границата с България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна