Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божанов: Процедурата по консултации е, за да кажем нашите притеснения, не да си разменяме любезности

Николай Денков, Божидар Божанов, Атанас Атанасов (отляво надясно) след консултациите при президента.
Снимка: БТА

Нашият предварителен анализ показва, че поне с 35 000 гласа е нараснало купуването на гласове при Калин Стоянов спрямо 2023 г. Това каза пред журналисти Божидар Божанов от ПП-ДБ след консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство.

Смятаме, че процедурата по консултации е именно, за да кажем тези наши притеснения, а не просто да си разменяме любезности, коментира още Божанов.

По време на консултациите председателят на  парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на МВР. 

"Да обсъдя е много деликатно, това означава да кажа какво ми харесва или не, това означава да (се) влияе.(...) Аз избирам премиер и от там той посочва имената. Няма да се намесвам" - така отговори президентът на казаното от Денков във връзка с поста на вътрешния министър.

След консултациите Николай Денков отново посочи, че основната задача на служебното правителство е да осигури честни и прозрачни избори, но настоящият министър на вътрешните работи не могат да ги осигурят. 

А вътрешния министър Калин Стоянов отговори така:

Атанас Атанасов, също депутат от формацията, допълни, че са дали достатъчно мотиви на президента Румен Радев, за да не назначава Калин Стоянов отново за служебен министър на вътрешните работи.

Атанасов посочи, че решението кой да бъде служебен премиер е "изключителна компетентност" на държавния глава. По думите му за формацията не е от такова голямо значение датата на изборите. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна