Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Париж до Баку с велосипед в подкрепа на климата

Участниците в колоездачната обиколка COP29 в подкрепа на климата пристигат в София тази вечер

Снимка: COP29

Тази вечер, в 18.00 ч., участниците в колоездачната обиколка COP29, в подкрепа на климата, пристигат в София. Те ще се съберат пред катедралата "Св. Александър Невски", за да приветстват любителите на колоезденето и екологичните каузи.

COP29 Bike Ride е инициатива, която цели да повиши осведомеността и да подкрепи действията за справяне с климатичните промени. Хора от различни държави пътуват с велосипеди от Париж до мястото на срещата COP29 - Баку, Азербайджан, за да подчертаят важността на устойчивото пътуване и да демонстрират ангажимента си за защита на околната среда.

Пред Радио София Гийом Отраж - говорител на колоездачната обиколка COP29 сподели, че ще изминат над 6500 километра с велосипед, за да стигнат до крайната си точка в Баку.

„Мисля, че най-добрият отговор е да цитирам специалистите, това, което твърдят и наблюдават. Целта на човечеството се изразява в устойчиво покачване на световната температура с градус и половина. Тази стойност беше зададена от КОП - Конференция на страните от ООН по изменението на климата през 2015 година. Това беше нашата цел тогава. С напредването на годината обаче анализите показват, че ще надминем това затопляне от градус и половина. По всичко изглежда, че стойността ще бъде 2, а дори 2 градуса и половина. Вероятно доста хора ще си кажат: “Е, какво са 2 градуса и половина в повече. Мога да се справя с това”. Но, тук говорим за средно годишно затопляне в световен план. Така, че това, което виждаме в момента, е ефект от огромна катастрофа, която се задава към нас. Освен, ако не пренаредим приоритетите си. Някои от нас знаят за тази перспектива и опитват да променят навиците си. В тази връзка, лично аз, реших да се включа в инициативата“, каза Гийом Отраж.

По думите му, необходимо е всички да се променим драстично в следващите години, за да изпълним целта. Има нужда от промяна в обикновените хора, компаниите и държавите.

„Когато погледнеш към статистиката ще видиш, че всъщност 75% от изминатите разстояния с кола в града са с дължина по-малка от 3 км. Тоест тук говорим за потенциални 75% придвижвания с велосипед в града. Реалността обаче показва, че колоезденето в градовете на Европа реално заема около 2-3% от целия трафик. Така че тук разполагаме с огромен потенциал за трансформация. В същото време, ако преминеш към карането на колело, спестяваш много от въглеродните си емисии“, посочи Отраж.

Той добави, че в колоездачната обиколка COP29 използват мрежа от веломаршрути, наричащи се Евровело. През държавите, през които преминават се вижда, че правата на велосипедистите се зачитат, сподели Гийом Отраж.

„Тръгнахме от Париж, тъй като в този град преди 9 години беше подписано Споразумението за климата. Крайната ни точка е Баку, в Азербайджан, тъй като там ще се проведе следващото заседание на КОП. Това са над 6500 километра изминати на колело. Минаваме през Германия, Австрия, Хърватска, Словения, Сърбия, Румъния, Турция и Грузия. Караме велосипеди, за да покажем, че можем да ги използваме с всякаква цел. Искаме да кажем - щом с колело изминаваш 6500 километра, значи можеш да го направиш и в рамките на 3 километра, отивайки на работа“, каза Гийом Отраж.

Той посочи, че идването в София с велосипед е предизвикателство и добави, че има доста коли, пътувайки от запад, от сръбската граница. Приближавайки центъра на града му прави впечатление, че пешеходните пътеки се нуждаят от подобрение, а велоалеите, по които са преминали, се нуждаят от по-сериозна поддръжка. Сподели, че в центъра на София е видял наистина добри алеи за велосипедисти, като по думите му, някои от тях вършат чудесна работа, а други се нуждаят от логична свързаност. Новата велоалея, в центъра на града е със страхотно качество, сподели още Гийом Отраж.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Милен Ангелов

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени