Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка джаз академия с трето издание на Банско джаз фестивал

10
Младите таланти J CITY Ensemble – секстет, сформиран от студенти от НМА "Панчо Владигеров"

Всеки ден на Банско джаз фестивал (3-10 август ) от 11.00 на младежката сцена в парка се изявяват млади музиканти, а следобед в читалище "Вапцаров" продължава Джаз академията, в която младите таланти се срещат с изявени наши и световни артисти. Академията се провежда с подкрепата на Министерството на културата. 

Вили СтояновЗа обучението на младите хора – чуйте тромбониста Велислав Стоянов, ръководител на тазгодишната Банско джаз академия, който гостува в изнесеното студио  на предаването "Какво се случва" на 8 август от Банско.

Тазгодишното издание на Банско джаз фестивал покани за участие Еastern Eye квартет, който обединява няколко от най-изявените съвременни музиканти от Източна Европа. Швейцарският барабанист Марк Халбхер, Пантелис Стойкос – тромпет и кавал, Йотис Курцоглу – бас свирят в квартета. Изключителният ансамбъл представя завладяващ синтез от джаз и музика от балкански произход. 

Еastern Eye квартетМилчо Левиев беше титуляр на формацията, но след неговата загуба през 2019 година, от 2024 мястото му в групата зае Антони Дончев – известен пианист, диригент и композитор. 

Веднага след Банско джаз фестивал той замина за участие във Виена, но преди това даде интервю в студиото на "Какво се случва".

Цвети Бахариева и Димитрина Кюркчиева разговарят с маестро Антони Дончев за работата му с Еastern Eye квартет.

AJS kвартетA Цветан Цветанов ни среща с музикантите от AJS kвартет – най-популярната джаз група от Албания, които публиката посрещна топло на Банско джаз фестивал. Предлагаме ви разговора му с пианиста на формацията Гент Руши.

Цялото специално издание на "Какво се случва" от Банско джаз фестивал на 8 август с водещи Димитрина Кюркчиева и Цветославия Бахариева можете да чуете в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Пресцентъра на Банско джаз фестивал

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени