Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

От Българското дружество за защита на птиците са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди

Снимка: БДЗП

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди.

Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до числеността, регистрирана през 2008 г. Увеличението е в резултат на сформирането на нови двойки в Източни Родопи и Североизточна България, каза пред Радио София Волен Акрумарев от БДЗП.

„Хората си представят, че това са някакви грозни птици, но всъщност това не е така. Лешоядите изпълняват изключително важна функция в природните екосистеми за поддържането на баланса и здравето в природата. През милионите години на еволюция, тези птици са се приспособили по най-ефективния начин да намират в природата труповете на умрели животни. Хранейки се с тях те спират разпространението на редица зарази“, обясни Акрумарев.


Акрумарев добави, че египетският лешояд е единственият вид в Европа, който извършва далечни миграции, подобно на щъркелите.

„Този емблематичен вид преживя един драматичен спад в числеността, като преди стотина година е имало хиляди двойки в България, след което видът започва да намалява. Допреди десетина години ние виждахме как популацията му се срива до нива от около 20-24 двойки и този вид беше изправен пред прага на изчезването“, уточни Волен Акрумарев.


По думите Акрумарев, египетският лешояд е една от най-интелигентните птици, като дори е наблюдаван в Африка да си служи със сечива.

„Сред птиците това е рядкост, но египетският лешояд е наблюдаван да чупи изоставени щраусови яйца, като за целта използва камъчета. Хвърляйки камъни по яйцето, той успява да го счупи и да се нахрани. В България наблюдаваме друго интересно поведение. Птиците сутрин патрулират около пътищата, в близост до гнездата си, където търсят смачкани животни. Те влизат в симбиоза с автомобилния трафик. Знаете, че по пътищата има много блъснати таралежи, змии, които стават храна на лешоядите“, каза Волен Акрумарев.

Независимо от добрите новини за увеличението на броя на египетските лешояди у нас, популацията на вида е все още критично ниска.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Българско дружество за защита на птиците

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени