Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли влак Силистра - София?

Силистренци са притеснени дали ще има влак до София след наложените промени в разписанието от началото на август. 

Какво се случва и ще остане ли Силистра без жп транспорт?

Влак до София от Силистра има, но не в класическия вариант, поне в последните дни. До началото на август от гара Силистра тръгваха един вагон "Втора класа" и един кушет-вагон. От 2-ри август пътниците се извозват с автобус до гара Самуил и там се качват на влак, който ги отвежда до столицата. Това създава неудобства на избралите този начин на пътуване и най-вече на онези, за които другите алтернативи са в краен случай. Няма го и кушет-вагона, който обслужва основно възрастни хора, хора с увреждания, майки с деца.


Писмо със запитване, докога ще продължат промените и какво ги налага, е изпратено до БДЖ от областния управител Илиян ВеликовОтговор в Областна управа все още не е получен. 

Управителят на БДЖ "Пътнически превози" инж. Венцислав Славков разясни за БНР какви са причините, довели до тези промени:

"Причините са две - ремонт и профилактика на дизеловите локомотиви, които обслужват линията Самуил - Силистра, а втората е недостиг на вагони". 

В Силистра всички са чували репликата "Не казвайте на японците, че Силистра – София е 12 часа път с влак, че ще се уплашат колко голяма е България".

Средно дневно през миналата година са пътували по двайсетина души, а от началото на тази година до момента има увеличение с десетина пътници, като пътуване в кушет-вагона са избирали половината от тях.

От БДЖ съобщават, че капацитетът на един вагон за седящи и един кушет-вагон е над 130 места и е видно, че средната населеност не покрива и половината места във влака. Въпреки това силистренци искат да се увеличи квотата им от три купета за кушет-вагона, защото често пътниците за там са повече и се стига до пререкания за билети.

Официално промените са разписани до 8-и септември, като всички очакват след тази дата нормализиране на ситуацията.

Илиян Великов, областен управител на Силистра

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени