Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение
Снимка: ЕПА/БГНЕС



"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."

 "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят част от територията на Суджинския район в Курска област. Напредването на противника в направлението към Курск бе спряно от граничните войски и подкрепленията с въздушни удари, ракетен и артилерийски огън. Операцията ще бъде завършена с разгром на противника и достигане на държавната граница."

 Това докладва и това обеща Валерий Герасимов, началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, пред президента Владимир Путин на 7 август - втория ден от началото на най-новата битка в руско-украинската война. Видео-клипът с доклада бе разпространен по държавната телевизия и всички останали медии. Но до този момент министерството на отбраната и разузнавателната служба ФСБ бяха обявили поне три пъти, че нашествениците са унищожени и прогонени. И през следващите дни изявленията не съответстваха дори с малкото известно за ситуацията на терен.

 Докато Герасимов говореше, властите в Курска област обявиха извънредно положение и разпоредиха масова евакуация. По официални данни към четвъртък сутринта 3 хиляди жители бяха напуснали районите на Суджа и по-отдалеченото от границата градче Коренево.

От Пентагона дадоха да се разбере, че разглеждат украинските действия като превантивна операция - целяща да попречи на руснаците да нахлуят в Сумска област, както сториха по-рано в Харковска област. Вчера Съединените щати обявиха поредната, десета от май досега, оръжейна пратка за Киев - ракети за преносими зенитни комплекси, противотанкови системи и артилерийски снаряди на обща стойност от 125 милиона долара.

 Харис посочи Уолз за вицепрезидент

 Камала Харис увеличава преднината си пред Доналд Тръмп, показа най-новото допитване на Ipsos. Според анкетата кандидатът на републиканците има подкрепа от 37 процента от американците срещу 42 на сто за опонента му от демократите.

 Тази седмица Харис избра партньора си в надпреварата за Белия дом.

 Размириците в Англия след убийствата в Саутпорт

Расистките изстъпления, провокирани от убийството на три деца в Саутпорт и лъжата, че извършителят имигрант-ислямист, обхванаха в края на миналата седмица цяла Англия и Северна Ирландия.

Докато контрадемонстранти крещяха "Нацистка измет, махайте се от улиците ни!", по-умерените от противници на имигрантите викаха "Спасете децата!" Някои от тях дори бяха обидени:

 "Не съм крайно дясна, нито съм фашист. Аз съм патриот. И вярвам в свободата на словото. Омръзна ми да наричат белите от работническата класа "фашисти", само защото искаме да спре прииждането на пришълци с лодки от напълно безопасни страни."

Самозваните патриоти раниха повече от 100 полицаи, които се опитваха да опазят обществения ред и имущество от нападенията им.

"Всичко това ми прилича на Кристалната нощ - нацисткия погром в Германия през 30-те години. Защото десницата изолира определена общност и хвърля върху нея вината за всичко, намира си оправдания, за да напада и нея, и религията, и какво ли не още," каза жена от контрадемонстрациите.

 Пресякоха заговор на джихадисти във Виена

Австрийските власти обявиха в четвъртък, че са предотвратили "кървава баня" на концерт на Тейлър Суифт във Виена. Ден по-рано бяха арестувани трима младежи. В дома на главния заподозрян - 19-годишен привърженик на "Ислямска държава" от град Терниц, австрийски гражданин, но с родители от Северна Македония - бяха открити оръжие, химикали и технически устройства, потвърждаващи намеренията, които сам поместил във видео-клип в социалните мрежи.

 Завръщането на Пучдемон

В четвъртък приключи периодът на сепаратистко управление в Каталуния, продължило повече от десетилетие. Парламентът на автономната испанска област утвърди социалиста Салвадор Иля за премиер.

Това събитие бе напълно засенчено от появата на Карлес Пучдемон. Седем години след като организира безуспешния референдум за откъсване от Испания той се завърна в Барселона и, въпреки грозящия го арест, произнесе реч пред тълпа от привърженици и десетки полицаи, които следяха за безопасното протичане на демонстрацията.

 Яхия Синуар оглави "Хамас"

 В Близкия изток седмицата премина в напрегнато очакване как Хизбула и Иран ще отмъстят на Израел за убийствата на висш командир на ливанската групировка и на политическия ръководител на "Хамас" Исмаил Хания.

В Газа броят на палестинските жертви наближава 40 хиляди с ежедневни въздушни удари и сухопътни операции в различни части на анклава. "Хамас" не даде никакъв знак, че е сломен или решен да спре съпротивата. Напротив. Във вторник вечерта бе обявено, че на мястото на убития ръководител на Политбюро Исмаил Хания, който ръководеше преговорите за примирие досега, е избран Яхия Синуар - "архитектът" на нападението от 7 октомври и фактически ръководител на групировката в Газа. Този избор дойде да покаже, че "Хамас" ще продължи съпротивата, обясни представител на организацията пред Франс прес.

Чуйте подробния обзор на световните събития от седмицата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени