Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла. 

Основният акцент на събитието обаче, ще бъде двудневното шоу на плаж Аспарухово във Варна, като през първия фестивален ден фестивалът ще съвпадне и "ще прелее" в Най-дългата вечеря на плажа – друго събитие, станало емблематично за квартал Аспарухово и Варна.

„По време на демонстрациите международните кайт клубове и въздушните артисти ще покажат най-новите си творения, включително особено притегателните за децата обемни модели хвърчила под формата на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други. Най-добрите професионалисти ще демонстрират майсторско управление на спортни хвърчила в синхрон с музика – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъде и великолепният Орлин Горанов“, казва организаторът на фестивала Юри Георгиев.

И тази година по време на събитието се очаква в небето да се реят не само хвърчила, но и ята от щъркели, пеликани и други мигриращи на юг птици. Именно затова мотото на фестивала е "По пътя на птиците", с призив за опазването им по целия им миграционен път.


ПРОГРАМА НА ДЕМОНСТРАЦИИТЕ:

ВЕЛЕКА КАЙТ И ДЖАЗ ФЕСТ: 16 - 17 август, Синеморец, плаж р. Велека

ВАРВАРА: 18-19 август, местност "Кривото дърво" над скалите Дарданелите.

ПРИМОРСКО: 21 – 22 август, плаж ММЦ

ВАРНА: 24 – 25 август, плаж Аспарухово

АЛБЕНА: 28 Август

ШАБЛА: 31 август - 1 септември, местност „Малкото море“

По публикацията работи: Александър Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна