Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безводие мъчи горнооряховското село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

| Репортаж
село Стрелец
Снимка: Здравка Маслянкова

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в частен двор, защото не са минали пробите и изследванията на здравните власти. Чакат се 37 тона бутилирана питейна вода от Държавния резерв. Хората в Стрелец живеят и в друг абсурд. Няма покритие на мобилните оператори. Обикалят по улиците и под дърветата, за да търсят обхват, където го има, за да проведат разговор или да подадат сигнал за изпаднал в беда. Не се търпи и ще бойкотираме изборите, заканват се жителите на Стрелец.

Бедственото положение е безсрочно, въпреки обявените в средата на юли мерки за монтиране на спирателни кранове в село Стрелец към районите с необитаеми къщи, за да бъдат спрени течовете по амортизираната водопроводна мрежа. Хората стоят, чакат и бедстват:

"Стоим на чешмите и чакаме да дойде някакъв сюблимен момент да си напълним малко водичка поне за готвене, миене и пиене. Всичко, което сме си произвели досега, загива, не можеш да го полееш с капка вода".
село Стрелец - безводие
Хората се организират помежду си и тези, които имат автомобили, товарят тубите и бидоните и пътуват над 20 километра на отиване и връщане до също безводното село Драганово, но там поне тече вода от обществените чешми. За един ден в центъра на Стрелец общината в Горна Оряховица достави 8-тонна водоноска за битови нужди, обеща да купи осем съда по един тон и да ги разстави в различните краища на Стрелец. Водоноски няма. РЗИ искат да се направят проби и водоноските са прибрани. А чешмите в Стрелец са сухи:

"На три дена един път пускат вода, но горният край остава на сухо. Търсим някакви шансове от друго място да ни снабдят с вода близки и познати, за да можем по някакъв начин да оживяваме".
село Стрелец - безводие
А оживяването е от едно до друго пускане на водата. За задълбочаващото се безводие местните хора организираха среща с общинското ръководство, на която стана ясно, че няма как да бъде осигурено водоснабдяване на населеното място, защото близкият язовир "Ченгине бунар" на практика е празен и не може да вдигне нивата на шахтовите кладенци до него, от които чрез помпена станция се водоснабдява селото. 

"Аз си пълня вода, запасявам се до някое положение и като пуснат водата, пак си пълня и така. Тези герани не може ли по някакъв начин да се почистят, да се изкопаят и да се пуснат сонди и да се види има ли вода, няма ли вода? Не е смисълът да говорим само, че няма вода. От нямане имане става ли? Не става. Само приказки, приказки, няма смисъл. Умира селото. Като нямаме вода, кой ще стои на място без вода? Бавно, ама сигурно умираме, като някой болен от чума. Всички го знаят, но не знаят кога ще умре. Това е, всичко умира".
село Стрелец - безводие
Според заповед на управителя на ВиК "Йовковци" от 1 август в Стрелец водният режим е още по-драстичен. Водоподаването е през 48 часа от 6 до 18 часа, поясни Нели Гърдева от кметството на селото:

"Водата стига до определени места. По високите части на селото вода няма. Ако възникне пожар, имаме язовир, от който може да се изтегли вода, и една куфия, където също има вода. Язовирът е, може би, на 2 км по път към Паисий, а другият е на, може би, 3 км по посока Орловец. Селото може да изгори".

Откриването на нов водоизточник е най-доброто решение, но реалността е много далеко от желанията на хората.

"Говори се, че тук, в една местност има вода. Правен е опит за каптаж, но човекът, който е поел инициативата, го няма вече на този свят. За това, ако може общината да съдейства да се направят сондажи да се види къде е водата и да се хване тази вода".

От Община Горна Оряховица не посочват инициатива за сондажи. Стана ясно, че е одобрено искането ѝ от Държавния резерв за село Стрелец да бъдат доставени 37 044 литра бутилирана вода.
село Стрелец - безводие
С това парадоксите в Стрелец не свършват. В селото няма обхват на мобилните оператори. В центъра е абсурд да се проведе разговор по работа, за подаване на сигнал или да се чуеш с роднините. Мобилните оператори поставят условието за най-малко 100 абоната, за да се направи клетка. Но хората в Стрелец са едва 250 и абонатите на единия оператор не искат да се прехвърлят към другия и обратно. Налага се селото да се управлява на принципа казал-рекъл и от врата на врата.

"Като трябва да се обадя на някого, обикалям по центъра и където има обхват, там. Търсят ме хора от Общината, от различни места, като получа съобщение и връщам на съобщението. Не мога да отговоря какво ще правим при спешна ситуация. Отиваме от човек на човек. Бягаме и търсим обхвати, по краищата на селото, където има. При читалището, в другата улица има. Ние ги знаем местата и отиваме да се обадим. Някой път и няма. Положението е бедствено. Заложници сме на някакви интереси. Виждате как е още отгоре. Знаете от къде се умирисва рибата. Всичко си върви надолу и народът страда".
село Стрелец
В Стрелец са основно възрастни хора, младите са избягали по градовете или в чужбина. Хората гласуват с надеждата да излязат от порочния кръг, в който от години се върти селото. Сега се заканват да бойкотират изборите на 20 октомври.

"Искаме  от управата и от държавата да си поемат задълженията, не само да обещават по време на изборите какво ще направят и като минат изборите и като ги изберем, вече всичко отива на пустош. От сега казвам, че ще бойкотирам изборите и повече няма да се вясна. Досега съм гласувал, обаче няма да гласувам повече, защото обещават, но нищо на мегдан не излиза".

Хората в горнооряховското село Стрелец са гневни и безпомощни и чакат политици, които този път да решат проблемите с безводието и обхвата на мобилните оператори, за да излязат от парадоксите, в които им се налага да оцеляват, и за да не умре селото.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна