Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патент за охлаждане на водата в градските чешми в Израел

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете, да се пръскат с вода от чешмите, да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове

"Наш патент може да постави край на топлата и невкусна вода от чешмите в градинките. Към тръбите им се добавя охлаждаща приставка и водата става привлекателна, сякаш изкарана от хладилник. И най-интересно е, че енергията за това охлаждане е от слънцето", каза за БНР Ювал Ариха от фирма за екологични и дизайнерски решения в открити урбанистични площи. 

"Слънчеви панели, които са и своеобразни сенници, произвеждат ток. Нашето съоръжение изисква само 24 волта. Излишният ток от слънчевите панели се събира в батерия за осветяване на градинката през нощта. Отказали сме се и от надвисналите над алеите осветителни тела. Малки лампички с жълта светлина трасират пътя. Осветлението през нощта също е екологичен вредител и пречи на безбройните насекоми, дребни бозайници и всякакви твари, които живеят в тревата и по дърветата и храстите. Проектът е реализиран в няколко от най-горещите израелски градове, между които столицата на пустинята Негев Бер Шева, и курорта Ейлат, на Червено море".

Друг сериозен проблем са навесите над парковете и улиците. Архитектурните служби не търсят само сенници над детските площадки, басейни и игрища, но и система от съоръжения, даваща сянка по пътя към тях. 

"Имаме две решения - едното е от навеси, върху които са монтирани соларни батерии. Енергията се съхранява в колоните, върху които са прикрепени тези конструкции. Там могат да бъдат зареждани батериите не само на телефони, но и на електрическите велосипеди и тротинетки", поясни още в "Рано в неделя" Ювал Ариха. 

Второто решение е чрез навеси от увивни растения, които поемат и вредните изпарения. 

"Разработили сме и пейки, и масички, изработени от бетон с цветно метално покритие. Освен че са удобни, тези съоръжения са много здрави (поне досега, дори футболните хулигани, разгневени от загубата на отбора, който подкрепят, не са успели да ги счупят). В тези масички и пейки също има слънчеви батерии и акумулатори за съхраняването на енергиятаГлобалното затопляне и лисата на храна сред природата накараха много диви животни да влязат в градовете. Затова, по молба на кметството на Хайфа, разработихме намиращи се дълбоко под земята боклукчийски кофи, които да не могат да бъдат отваряни от скитащите из града десетки глигани (заради протекциите към тях от страна на екологични организации, те не могат да бъдат убивани). А нелегален лов няма, защото нито евреи, нито мюсюлмани ядат свинско. Такива кофи сме разработили не само за домовете, но и за обществените паркове. Опитваме се да им добавим и функции за превръщането на органичните отпадъци в компост, за торене на градинкитеОсигурихме и изцяло автоматизирани обществени тоалетни. Те имат робот, който почиства тоалетната чиния, дъските и пода след всеки ползвал я", допълни още Ариха. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна