Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За първи път виждаме сръбски селяни да протестират, а градската опозиция се присъедини към тях"

Бисер Банчев: Вучич иска да разколебае част от протестиращите с посланието, че е подкрепен от Русия

"При други обстоятелства хората от провинцията биха застанали зад него"

| Интервю
Бисер Банчев

"Обикновено опозицията в Сърбия се представя като проевропейска, а точно този проект Вучич успя да го представи като максимално европейски и го вписа в зелената политика - самото отваряне на проекта за мината за литий беше с подкрепата на германския канцлер и със заместник-председателя на Европейската комисия".

Това каза пред БНР доц. Бисер Банчев, експерт по история на Сърбия и на Западните Балкани от Института по Балканистика към БАН, в коментар на многохилядните протести в Сърбия срещу разработването на находище на литий в западната част на страната.

По думите на Банчев Русия "много охотно следи всякакви безредици в Европа, за да покаже, че нещата в европейските страни не вървят добре":

"Тя би се радвала дори на частичка отклоняване на вниманието на западните страни от войната в Украйна. Вучич използва това послание, че е подкрепен от Русия, защото то е добре прието сред избирателите в сръбската провинция. Така се опитва да разколебае протестиращите в провинцията, които при други обстоятелства категорично биха застанали зад него, но сега са изправени пред тежкия избор да запазят семействата и децата си".

Анализаторът подчерта, че "за първи път виждаме обикновени сръбски селяни да протестират, а градската опозиция охотно се присъедини към тях": 

"Протестите през последните 7-8 години са на градската средна класа и винаги целят смяна на политическия режим. Електоралната маса на партията на президента Александър Вучич се корени в сръбската провинция".

Опозицията в Сърбия е доста неумела и не предлага реални алтернативи, смята доц. Банчев. 

Според него сръбският президент Вучич се е опитал "да разграничи протестиращите на официалния протест от тези, които след протеста, започнаха да окупират кръстовища и да блокират жп гари".

Всички протести в Сърбия през последните 35 години са по някакъв конкретен повод, но винаги има в тях и политически елемент, обясни той и припомни, че Слободан Милошевич е дошъл на власт с протести през 1988 г. и "си отиде" с протести през 2000 г.

Интервюто на Снежана Иванова с Бисер Банчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна