Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната мрежа за децата:

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават правата на децата

Диана Андреева
Снимка: Александра Илиева

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование, гласувани от парламента на 7 август т.г., са популистки и нарушават правата на децата. Текстовете са неясни и подлежат на широко тълкувание, което позволява използването им като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация, смятат от Националната мрежа за децата (НМД).

В своя позиция организацията заявява, че „с гласуването си депутатите от ГЕРБ, ИТН, БСП, “Възраждане” и групата на независимите народни представители създадоха нови проблеми в училище, вместо да разрешават съществуващите сериозни дефицити на българското образование, за които ученици, родители, учители и граждански организации говорим от години“.

Вносителите на законовите промени се позовават на Конституцията, в която са изброени два пола, а бракът е дефиниран като доброволен съюз между мъж и жена.
Приетите текстове забраняват пропагандиране и подстрекаване към нетрадиционна сексуална ориентация.

Според членове на Мрежата, популистки и пропагандни текстове се гласуват със спешност на 2 четения в едно заседание, а важните за децата и семействата реформи в системите на образование, социално подпомагане, закрила, социални услуги, правосъдие, са отлагани с години.

Гласуваните промени противоречат на Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС), на правото на Европейския съюз и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация.

Вчера в президентството беше внесена петиция с над 7 хиляди подписа за налагане на вето върху законопроекта.

"Националната мрежа за децата общува с много учители, нямаме сигнали досега да се е водела подобна пропаганда в училище. Не разбирам защо е тази спешност. Притеснява и липсата на обществено обсъждане. Неслучайно много хора промениха мнението си между четенията – коментира пред БНР-Радио София Диана Андреева , координатор "Образование" в НМД. – Няма дефиниция на това какво е пропаганда. Това позволява свободна интерпретация. Дори обсъждане с психолог може да се сметне за пропаганда. Дори бяха предложени санкции – отнемане на преподавателски права за до 2 години."

"Гласуваните разпоредби са неиздържани и неясни от юридическа и граматическа гледна точка. Те налагат изключително опасна идеология, основана върху омраза към различието и създават предпоставки за дехуманизиране на всяко човешко същество, считано за различно по някаква причина. Създаването на подобни демагогски закони е пряк път към забрана на различното мнение и налагане на авторитарно управление – пишат в своя позиция от неправителствената организация. – Така от новата учебна година всеки ученик, родител или учител ще може да бъде преследван и унижаван заради “различна сексуална ориентация”, а гражданското общество – допълнително истеризирано и разделяно."

В България над една трета от децата съобщават, че са подложени на унижение и обиди в училище (УНИЦЕФ, 2021 г.), припомнят още от НМД.

"Отричането на съществуването на цяла група деца и налагането на непоносимост и неприемане към тях ще доведе до нарастване на случаите на насилие, самоубийство и самонараняване, без дори да можем да оценим вредите за психиката на всички деца."

Чуйте разговора на  Гергана Пейкова.

  • Диана Андреева е завършила психология в СУ „Св. Климент Охридски“, като е специализирала психология на развитието, културата и образованието и социална психология. Има повече от 15 г. опит като експерт, обучител и ръководител на проекти в неправителствени организации. Била е Ръководител „Обучение“ в програма „Глоб@лни библиотеки – България“, реализирана в периода 2009 – 2013 г. От 2020 г. до 2023 г. е била заместник-директор на училище, както и преподавател по философия и гражданско образование.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени