Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От 14 август до 31 август е по-добре да не подписвате договори"

Ретроградният Меркурий - как ни влияе?

"А когато ви липсват сили - излезте и гледайте Слънце или Луна"

Никола Николов
Снимка: Мая Данчева

В древната римска митология има един млад бог, син а Юпитер и Мая, най-голямата сестра от Седемте плеяди. Името му е Меркурий, покровител на търговията. Почитан е и от етруските. В Древна Гърция е наричан Хермес, бог на пратениците и атлетите, бог на словото. Считан е за бог на реториката и писането, всичко което днес наричаме комуникация. 

В по-късните трактовки влиза и цяла система от вярвания, свързани с култа към него. Това е херметизмът – съчетал тайнството и вълшебството.

С името Меркурий е наречена най-близката планета до Слънцето. Наблюдавана е още от древността. За планетата Меркурий са знаели шумерите, три хиляди години преди новата ера, а първи за нея са писали вавилонците. 

Планетата е ретроградна няколко пъти в годината и това и днес се свързва с вярването, че в тези периоди нещо с комуникацията се обърква, спира или се забавя. 
В тези дни на август се намираме точно в такъв период.  

Как Меркурий ще повлияе разказва Никола Николов, архитект и астролог. 

В митологията Меркурий отговаря за общуването, а каква е връзката между планетите и митологията?

"Меркурий или Хермес от гръцката митология, той е най-бързият от всички, той преминава между долното царство на Хадес и се извисява на небесата и разказва всичко, което е видят на Боговете и много бърза, той е с най-бързата скорост сред всички.

Освен това Меркурий прекарва най-дълго време близо до Земята. Въпреки, че Марс и Венера са двете най-близки планети до Земята. 

Той е много важен за нас, това бързо движение, когато е ретроградно, той казва - "Забавете темпото, не прибързвайте със заключенията, не прибързвайте с комуникацията, защото може да сбъркате, затова се и казва - Не бързайте да подписвате договори, като пишете имейли, проверете ги пет пъти, като издавате фактура, проверете няколко пъти отново, тоест трябва да бъдем много внимателни и да изчакаме. Или да проверим 10 пъти, каза за "Хоризонт" Никола Николов.

Това ретроградно движение приключва на 28 август, но аз бих изчакал още два дни, защото той тогава е статичен и замръзва на небето и това е много интензивен момент, в който се случват също много неприятни неща. 

В тези дни много често се развалят технологиите. 

От друга страна точно в този август това означава да забавим темпото и да не пътуваме толкова много, което пък през летния период не е много добре. Но Меркурий ни напомня да се обърнем към себе си. 

Сега Меркурий е още в Лъв, но като влезем в Дева след седмица, тогава договорите трябва още по-прецизно да се гледат. От 14 август до 31 август е по-добре да не подписвате договори, но нито една планета не е злосторна. Ретроградното движение обръща енергията навътре и ни казва Забави се, по темата, която аз управлявам...

Това са 12 планети, 12 теми и сили, които ни влияят, допълни Николов.

Като астролог той си помага и в архитектурата на домовете. Различните знаци в зодиака имат нужда от точно най-подходящият за тях дом, както и това на кой етаж ще е домът им, дали грее силно слънце, или е по-тъмно, дали мебелите да са от естествени материали или не, допълни Николов. 

Николов разказа още за влиянието на планетите върху зодиите, за какво отговаря всяка от планетите, както и кои са техните митологични еквиваленти

Той поясни и как трябва се съобразяват оперативните намеси върху нашето тяло с фазите на Луната. Това трябва да става при намаляваща Луна, както и не бива Луната в този ден да бъде в знака, който управлява този именно орган. 

За ползите от засаждането на нивите важи правилото това да става при нарастваща Луна, за да има изобилие от плодове, също при нарастваща Луна се стартира нов бизнес или нова дейност, ново начинание - да бъде винаги при нарастваща Луна, разказа още Николов. 

А когато ви липсват сили - излезте и гледайте Слънце или Луна, но не дълго време, до половината на диска, ако е при изгрев на Слънцето - сподели астрологът архитект. 

При емоционален проблем погледайте навън Луната, тя ще ви успокои (...). Всичко е вътре в нас, не бива да бъдем страхливи и да се спираме, изобилието е навсякъде около нас, обобщи Николов. 

Той даде съвет и как да намерим любовта и кои са подходящите за нас партньори.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени