Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с огъня в Атика, европейски страни се притекоха на помощ

Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките пожарникари продължават борбата с огъня в област Атика, като на места е частично овладян. В помощ са и сили от няколко европейски страни.

Част  от огнищата, които горяха тази нощ са овладени, съобщиха пожарникарите. Остава обаче много голям риск от ново разпалване от силния вятър.

Според властите над сто къщи са напълно изгорели и още десетки са частично засегнати от огъня. Напълно унищожени са над 100 хиляди декара гори и обработваема земя, информират от правителството.

Ситуацията е опасна по цялото продължение от 40 километра на огнения фронт, защото вятърът непрекъснато променя посоката си.

Лидерите на опозиционните партии, които разговаряха с пострадали от стихията, критикуваха правителството за липса на мерки срещу пожарите в цялата област Атика, както и за недостиг на пожарникари и техника.

Кметът на пограничния район с България по планината Славянка Йоргос Тасиос се оплака пред медиите, че пети ден са оставени без самолети за гасене по въздух и хората протестират.

Огънят в планината Славянка е овладян, но постоянно поради високите температури и вятъра се разпалват огнища и реално  пожарът продължава, каза кметът.

Пристигна помощ от пожарникари и техника от четири европейски страни. Турция и Сърбия също се включиха в подкрепата на противопожарните сили.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени