Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът във Влахина планина, на няколко километра от границата с РСМ, също е активен

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на българо-гръцката граница

Снимка: БГНЕС

Продължава борбата с пожара в планината Славянка, който вече е локализиран и от двете страни на българо-гръцката граница. 

Екипи от горските стопанства в Симитли и Кресна наблюдават денонощно другия пожар в близост до границата ни - този в Република Северна Македония. Взети са всички мерки огънят да не навлезе на наша територия. 

90 служители от горските стопанства, пожарникари и военнослужещи продължават да гасят огъня на западния фронт в планината Славянка.

Периметърът на пожара е затворен от всички страни, като е изградена и водна линия за наземно  гасене.
От вчера  на гръцка територия с булдозери също се прокарват защитни просеки, за да се спре разпространението на пожара на запад, потвърди заместник-областният управител на Благоевград Елхан Кълков:

"Ще продължат да работят, защото по този начин ние цяло лято ще продължаваме да минаваме все на запад, на запад... и трябваше да си вземат някакви адекватни мерки, за да спре тази агония, в която сме тука вече 25 - 26 ден".

Пожарът в РСМ над Пехчево, който се развива във Влахина планина, на няколко километра от нашата граница, също е активен, но няма опасност да влезе на  българска територия, където са изградени широки защитни линии, увери директорът на Държавното горско стопанство в Благоевград Калин Зашев:

"Пожарът в Република Северна Македония - на западните клонове на връх Кадиица, все още при активен в македонска страна. Опасност на този етап да прехвърли към България няма".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени