Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск

Президентът Володимир Зеленски подписа указ
Снимка: БТА

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна по-рано днес, че нахлуването, започнало точно преди седмица, вече е овладяно от пристигналите подкрепления.

Зеленски помести в социалните мрежи доклада, представен му по видеоконферентна връзка от Главнокомандващия генерал Олександър Сирски.

"Днес нашите войски напреднаха на отделни направления с 1 до 3 км. Овладени бяха 40 квадратни километра. Към днешна дата под наш контрол се намират 74 населени пункта. Боевете се водят по целия фронт. Въпреки високата интензивност на бойните действия, ситуацията е под контрол. Продължаваме операцията".

Вчера Сирски обяви, че войските му са овладели 1000 квадратни километра руска територия. Днес говорител на украинското външно министерство обясни, че Украйна не иска да анексира руски земи, а само да защити от обстрел своята Сумска област и да попречи на Москва да праща подкрепления в Донбас.

Украинските твърдения надхвърлят признанията на самите руснаци. Вчера управителят на Курска област Алексей Смирнов съобщи, че противникът е овладял 28 селища, като е навлязъл на 12 км дълбочина и 40 км ширина на руска територия.

Вчера и днес руското министерство на отбраната съобщава за "успешно" пресичане на опити за пробив на украински бронирани колони край села, отстоящи на 26-28 км от границата.

Говорителят на украинската армия Дмитро Лиховий пък заяви пред електронното издание "Политико" (Politico), че руският президент Владимир Путин е преместил някои войски от Украйна в регионите на Курск и Белгород за отбранителни цели. Той обаче отбеляза, че става въпроса за "сравнително малък" брой единици, първоначално наети в регионите на Запорожие и Херсон.

Министърът на отбраната на Литва Лауринас Кашунас заяви от своя страна, че Русия премества войски от своя балтийски ексклав Калининград в южната област Курск - мястото на безпрецедентно украинско трансгранично нахлуване, предаде Ройтерс.

Каунас направи това изявление по време на среща с президента Володимир Зеленски в Киев, показва видео, публикувано в акаунта на украинския лидер в Telegram.

Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон не е замесен по никакъв начин в планирането и подготовката на украинското нахлуване в руската Курска област.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък съобщи, че е обсъдил операцията на руска земя с Европейския върховен представител по външната политика Жозеп Борел. Предмет на разговора са били и производството и доставката на оръжие за Киев.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени