Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на  д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи неговото име, ще почетат своя патрон 61 години след  гибелта му.

По обяд екипът на лечебното заведение, което единствено в страната носи името на трагично загиналия млад лекар д-р Стефан Черкезов, докато спасява хора от горящ автобус, ще почете паметта му с едноминутно мълчание и вой на сирени пред неговия паметник. Ще бъдат положени и цветя на паметната плоча на починалите при изпълнение на служебния си дълг медици.

Случилото се с д-р Черкезов на 15 август 1963 година е урок за човечност, коментира д-р Христо Димитров от Лекарския съюз:

 "Трагедия, която в един миг превърна един редови лекар в герой, който ни даде пример за лекарско поведение, как всички ние като граждани трябва да сме готови да помогнем на ближните си", каза още той.

 Д-р Димитров припомни, че съвместно с БЧК е учредена и награда на името на д-р Стефан Черкезов. Тя се връчва в Деня на българския лекар на медик, който се отличава със своята всеотдайност и посветеност.

 В столицата, в 12 часа, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните , с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна