Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото служебно правителство: Бавят ли се преговорите? Кой ги бави?

Горица Грънчарова–Кожарева
Снимка: БГНЕС

Продължаващите разговори около състава на новото служебно правителство, водени от определената за премиер Горица Грънчарова - Кожарева, станаха повод за разнопосочни коментари в кулоарите на НС от страна на парламентарни формации. 

Чуха се както твърдения, че процедурата се бави, така и призиви за прекратяване на взаимните нападки.

По начина, по който в момента се държат всички политически партии, спокойно можем да говорим за следващите осем избори, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Седем пъти правим едно и също нещо, нали, човек има поговорка - като се спънеш веднъж в един камък, окей, но ако ходиш и се спънеш още един път, значи си глупав. Така подредени ние не можем да постигнем евроатлантическа коалиция. Вече е почти невъзможна. Като дума сглобка стана мръсна дума, но нещо, което да дадем на избирателите, е шанс да излязат да гласуват, за да направим нещо стабилно след това", коментира той.

За това Борисов апелира политическите сили да прекратят взаимните си нападки.

Според председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, темата днес е защо се бави толкова процедурата за служебния кабинет.

"Ами защото президента трябва да се пече на морето, в чужбина", отговори той.

Според председателя на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов, процедурата по излъчването на новия служебен кабинет е в разумни срокове.

"В крайна сметка кандидата за министър-председател се нуждае от време, за да види кои министри трябва да предложи, кои ще останат от старите министри, кои ще бъдат заменени. В крайна сметка говорим за управлението на държавата. Независимо, че е служебен кабинет, все пак трябва да има едни смислени и нормални министри", коментира той.

Гуцанов допълни, че най-важното е страната да има най-накрая стабилен кабинет, който да се занимава със сериозните проблеми като здравеопазване, икономика, енергетика, кабинет, който да припознае няколко национални приоритета. 

"Необходимо е стабилно управление на държавата и да престане това безумие, за три години седем пъти предсрочни избори. Най-лесно е с една партия, с един човек да се разделиш и да се скараш. Магията е как да направиш обединение за по-добрият начин на живот на българските граждани и на България", заключи Гуцанов.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна