Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмата експедиция на палеонтолозите от НПМ-БАН доведе до вълнуващи открития

Снимка: НПМ-БАН

Седмата по ред експедиция на палеонтолозите от НПМ-БАН приключи успешно. Учените се натъкнаха на 30 нови вкаменелости до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън.

В екипа, ръководен от доц. Латинка Христова, участваха ас. Владимир Николов и Ралица Богданова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева и доц. Любомир Методиев от Геологическия институт "Страшимир Димитров" на БАН, както и доброволците Гергана Велянова от Института по минералогия и кристалография на БАН и Георги Севов.

В "Нашият ден" Владимир Николов разказва повече за вълнуващите отрития на научния екип.

По думите на госта откритите фосилни находки са разнообразни, като най-многобройни са фрагментите от коруба на костенурки. Сред по-интересните образци е почти изцяло запазена кост от едро влечуго, вероятно динозавър.

Други фосили, открити от палеонтолозите, са три зъба от крокодилоподобни, два зъба и една люспа от костни риби, както и фрагменти от кости от крайниците на земноводни. Освен останки от гръбначни животни палеонтолозите откриха множество фосилизирани семена и ядки от растения, които подсказват, че растителността в района е била доста разнообразна.

Николов съобщава, че по време на експедицията са открити много любопитни фосили, които приличат на вкаменелости, откривани в горнокредните седиментни скали в Централна Европа, за които се смята, че представляват яйца на насекоми. Ако това се потвърди, то находките от Трънско ще се окажат първите следи от мезозойски насекоми в България, изтъква ученият.

Поредицата от експедиции ще продължи и през следващите години, като целта е да бъде възстановена представата за една изгубена преди повече от 80 милиона години екосистема, по думите на Николов.

Гостът е автор и илюстратор на научнопопулярната книга "Песента на титаните", която разкрива по интригуващ начин същността на една палеонтологична експедиция.

Николов изразява своето убеждение, че работа на учените е да преведат своите занимания на разбираем за широката публика език.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна