Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО в Лондон: Украйна може да използва британски оръжия на руска територия

Разрешението е дадено от бившия министър на отбраната Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна може да използва британски оръжия на руска територия, потвърди британското Министерство на отбраната. Само ракетите Storm Shadow с голям обсег не могат да се използват за атака на цели в границите на Русия, според политиката на правителството на Великобритания.

Министерството на отбраната заяви, че официалната му позиция е непроменена спрямо тази на предишното правителство, потвърждавайки, че Украйна има "ясно право на самозащита срещу незаконните атаки на Русия, което не изключва операции в Русия".

Сър Бен Уолъс, бивш министър на отбраната, разкри пред вестник "Таймс", че по време на мандата си е дал разрешение на Украйна да удря цели в Русия, използвайки "наличните й доставени оръжия", с изключение на ракетите Storm Shadow с голям обсег. Сега той предлага същите правила да се прилагат за украинската операция в района на Курск в Русия.

Той каза, че ако целта на атаката е логистиката и инфраструктурата, подкрепящи инвазията на Русия в Украйна, то тя е "напълно законна", както и правото на Украйна да използва британски оръжия. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че изявлението по повод на оръжията се прави за "изясняване на процеса на даряване и че оборудването трябва да се използва в съответствие с международното право".

Политиката означава, че противотанкови ракети, артилерийски оръдия, бронирани превозни средства и друго оборудване, дадено на украинците от Обединеното кралство, могат скоро да бъдат видени на бойното поле в Русия, след като се появиха кадри и снимки на други западни оръжия, използвани при нападението.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна