Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Предложили и на новия шеф на Столичния инспекторат да го включат, а той свидетелствал за злоупотребите, разкриват от АКФ

Снимки: Антикорупционен фонд

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа.

"Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е създала паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни масиви на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столичната община – дерета на реки, части имоти, земеделски земи, общински терени и др. Освен причините за сериозни екологични рискове, злоупотребите, разкрити от новото ръководство на Инспектората, ощетяват бюджета на София със стотици хиляди левове", обобщават от АКФ.

Отговорна служителка от Инспектората в запис обяснява какви големи суми се разпределят, като се налагат и глоби, за да се види, че все пак нещо се работи.

Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси се наказва с глоби до 5000 лв. за шофьорите на камионите и до 50 000 лв. за транспортните фирми.


"Има данни, че служителите на "Софинвест" и районният инспекторат на Панчарево са покровителствали фалшификации, при които строителни отпадъци и земни маси се депонират в депо "Враждебна", но се регистрират като едрогабаритен отпадък – твърди разследването (втора част). Така Столичната община се източва два пъти – единия път като фирмите не заплащат дължимата такса за депониране на строителен отпадък, а втория път – като за транспортирането на този отпадък се заплаща като за едрогабаритния от общинския бюджет."

Схемата разкрива новото ръководство на Столичен инспекторат, като само от злоупотребите в район „Панчарево“ щетите за общинския бюджет възлизат на около 5000 лв. на ден.

Общинският съветник Борис Бонев вчера обеща преразглеждане и осъвременяване на съответните наредби за по-строги санкции при установени нарушения и злоупотреби.

Адв. Лора Георгиева   Снимка: Александра Илиева

"Към нас се обърна новият директор на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков и свидетелства за нередностите. Проблемът е много сериозен и засяга всички. Получаваме още сигнали от граждани за други нерегламентирани сметища, някои от които вече са затрупани. Така те са с десетки метри височина и се променя релефът", коментира пред БНР-Радио София адв. Лора Георгиева, член на правния екип в АКФ. И обясни схемите за злоупотреби на „машината, която е добре смазана и досега е работила гладко“.

По думите ѝ, разследването стига до 2015 г., а схемата и тогава не е била нова. 

По темата в звуковия файл може да чуете репортажа на Ана Попова, както и разговора на Елена Пъневска с адв. Георгиева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна