Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица.

След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата. 

В Богослужението и освещаването участваха и двама митрополити от Македонската църква - техни преосвещенства Григорий и Йосиф. 

Пред храма "Успение Богородично" Негово светейшество отправи благослова си и към целия български народ:

"Как да благоукраси душата си, така че Господ да я възлюби, така че да бъде хубаво, красиво вместилище на Светата троица!? Затова ние винаги да идваме при нея, да изпросваме нейната благословия, нейните молитви, така че да не отстъпва и от нас радостта, да не отстъпва и от нас вярата, да не се разколебаваме ние във вярата. Както тя, във всичките житейски обстоятелства е призовала неотклонно, без да се поколебае, в нея една надежда, упование на Бога, а в големи трудности е живяла, така и нас да ни научи в болести, трудности, скърби, как да запазим упованието си, така че да преминем през тези трудности без душевна повреда, а душеспасително и така да се научим да живеем с Бога тука и да наследим това блаженство - вечността. Тя е най-добрият учител, който може да има. Всичко това и нейните молитви ни помагат".

Попитан за участието на македонски митрополити в Богородичната служба, патриархът каза:

"Това е пример на единство и пример на любов! В Северна Македония днес, по стария стил, е 2 август - пренасяне мощите на Свети архидякон Стефан. При тях е пост. Но те дойдоха, да влязат заедно с нас на тази радост, това събитие! Това не е ли любов?".

Дали 15 август може да стане празник за българите - както Великден и Рождество Христово?

"Чудесно би било. Този празник е, на много места в България, почивен ден за конкретната община. Днес празнува Гоце Делчев, Варна, Кюстендил  - много места, така че е хубаво. Те са значими общини. Ако населението празнува днес, не е далече и това нещо - да се обяви празникът за общонационален. Прекрасно би било". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна