Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от окупираните територии в Южна Украйна към други райони, но засега не се забелязва някакво значително прегрупиране. Киев дори отчете денонощието с най-много сражения от седмици насам край украинския град Покровск, ключов транспортен възел за снабдяването на войниците на фронта. Москва съобщи, че нейните сили са превзели село Ивановка, само на 15 километра от контролирания от Киев основен организационен център Покровск.

В телевизионно интервю говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби съобщи, че Съединените щати ще осигурят още в следващите дни допълнителни пакети военна помощ за Украйна.

Financial Times съобщава, че Русия и Украйна водят преговори за размяна на военнопленници в района на Курск. Не се разкрива точният брой на руските военнослужещи, които са били пленени от украинските въоръжени сили при навлизането им, но изданието отбелязва, че според правителствени и военни служители може да са стотици. Сред пленените има много млади наборници. Според информацията пленяването на руските военни ще засили позициите на Киев в преговорите за връщането на хиляди войници и цивилни, които са в Русия от самото начало на войната. Вчера украинският омбудсман Дмитро Любинец заяви, че за първи път Москва е инициатор на преговори за размяна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна