Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички версии за причините за взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин остават актуални

В НСлС се поведе пресконференция във връзка с досъдебното производство за взривовете в складове за фойерверки край Елин Пелин на 25 юли; На преден план: административният ръководител на Окръжната прокуратура - София Наталия Николова.
Снимка: БТА

Случайно деяние, противоправно действие, небрежност - това са някои от версиите, по които работят разследващите на пожара и взривовете в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин, когато в края на миналия месец загинаха четирима души. 
Близо месец след взривовете разследващите нямат яснота за доста от обстоятелствата, довели до фаталния край на четиримата души.

Едва в началото на август са започнали огледите.

Разпитани са над 30 свидетели, от всички възможни институции е поискана цялата възможна документация. Обемът ѝ е около 4 000 страници.

Ръководителят на Окръжната прокуратура в София Наталия Николова посочи:

"До момента, с оглед краткото време, се извършени общо осем огледа на местопроизшествието.

Работи се много интензивно по това дело, уверявам ви, че до момента са разпитани над 30 свидетели, включително и в днешния ден са разпитани над 4-5 свидетели.

Изискана е и е приобщена по делото доста голяма документация.  И работим по всяка една от тях, но не изключваме нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност", посочи прокурор Николова.


Два месеца време си дадоха разследващите само за документалната проверка. И затова още не са ясни отговорите на въпросите дали складът е отговарял на изискванията за безопасност, дали е съхранявал повече от нужното пиротехника.

Имало ли и взривни вещества, за наличието на които живеещите в района изразиха притеснения:

"Не сме събрали каквито и да било данни за наличие на взривни вещества. А относно количеството, което е следвало да се съхранява - дали е било в границите на нормата, или не е било, ще можем да отговорим едва, когато имаме пълното количество да сравним с нормативната уредба". 
Изгорелите складове край Елин Пелин; Снимка: БТА
Близо петстотин това пиротехника е имало в склада само за износ. Щетите за собственика не са уточнени.

Близката търговска верига е със щети за над 3 милиона лева.

От следствието потвърдиха публично известните факти за смъртта на 4-имата души.

Водещият следовател Иван Делчев обясни:

"Едва ли можем да игнорираме на този етап една от работните версии и едва ли с категоричност, по мое мнение, ще стигнем до окончателната причина и категоричната причина, поради която е настъпил този трагичен инцидент".


Ако се открие, че има пропуски в нормативната уредба за пиротехниката, ще се сигнализира за това, казаха от следствието.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна