Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранено е паленето на огън в района на Рилския манастир

Снимка: Ивайло Михайлов

Забраната за палене на огън, във връзка с обявения пожароопасен сезон е за периода 16 април до 30 ноември, напомнят от Природен парк Рилски манастир“.

На защитената територия е забранено паленето на огън. Напомнянето е заради увеличения брой туристи и посетители през август и септември заради многото християнски празници, сред които Успение на Свети Йоан Рилски - 18 август и Голяма Богородица (28 август по стар стил).

В тези дни се очаква голям брой богомолци да посетят Рилския манастир, както и районите на парка в близост до Светата обител. Немалко от посетителите и отсядат в базите за почивка, къмпингуват и палят огън, особено по бреговете на река Рилска.

Забранява се паленето на открит огън на цялата територия на Природен парк "Рилски манастир“. Призивът към посетителите и туристите е да бъдат внимателни и бдителни, защото високите температури и проявата на небрежност при паленето на огън в горите създават реална опасност за възникване на пожари, които да застрашат живота на хората, да унищожат ценна растителност и гори, както и местообитания на редица животни. 

При забелязване на пожар незабавно да се подава сигнал на телефон 112. 

Засега ситуацията откъм пожари в района на Рилския манастир това лято е спокойна. Контрол осъществява и полицията.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна