Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември. 

Образователното ведомство предлага заплащането да бъде и за онези, които участват в системата на дуалното обучение. До момента има дадена такава възможност само за изплащане на стипендия за студенти, участващи в студентска практика. 

Размерът на стипендията при провеждане на студентска практика се определя по часова ставка. Сега тя е 2,50 лв. за час. Просветното министерство предлага тя да стане 4,50 лв. за астрономически час проведена студентска практика. 

Актуализира се също и размерът на парите при провеждането на практиката – от 320 лв. на 577 лв. В тях влизат възнаграждение за академичния наставник на студента и за неговия ментор, определен от работодателската организация, в която се провежда практическото обучение, както и застраховка на студента за времето на студентската му практика, пътни разходи. 

Пет часа ще работи академичният наставник за една студентска практика - часовата ставка да е 39,28 лв. на час (с осигуровките). 10 часа ще бъде ангажиран менторът, за което ще получава 36,92 лв. на час. 

Очаква се финансирането по мерките да дойде от европейските фондове, бюджетите на висшите училища или от целеви средства. Броят на студентите, обучавани в българските висши училища за тази учебна година, е около 190 500. 21 844 учат в частни ВУЗ-ове.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна