Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Снимка: БГНЕС

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи.

По настояване на кмета и жителите на пограничния район по билото на Славянка отново самолети гасят по въздух. Прави се и противопожарен ров от пожарникари и военни части, за да се ограничи движението на огъня.

Дори и в загасените участъци при вятър и високи температури те отново се разпалват, заяви кметът на пограничния район Йоргос Тацос, като обясни причините:

"Пожарът по билото на Славянка се запали от мълния без дъжд, защото, ако валеше, щеше да се загаси пожарът. Когато пожарникарите отидоха да гасят се натъкнаха на мини. Премина се към гасене по въздух. Но със самолети огънят може само са се ограничи, но не и да се загаси".

По билото на Славянка се работи при труден и опасен терен, потвърдиха гръцките власти.

Днес поради отново температури около 40 градуса и вятър поставиха под пълна забрана движение на хора и автомобили в три района на Халкидики.

Местата се охраняват от полиция и военни патрули.

С предупреждение за висок пожарен риск са областите Халкидики, Атон, островите в Егейско море и Пелопонес.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна