Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващите български младежки делегати към ООН са Емили Караколева и Светослава Симеонова

Светослава Симеонова и Емили Караколева
Снимка: Златина Петкова

За 18-а поредна година след конкурс бяха определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации (ООН).

За следващия мандат – 2024-2025 година, българските делегати са Емили Караколева и Светослава Симеонова.

И тази година конкурсът се проведе в четири кръга. До последния достигнаха 7 младежи, които се явиха на събеседване пред комисия.

  • Емили Караколева е ученичка в 12-и клас. Председател е на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето. Емили е победител в национални конкурси по журналистическо писане, била е стажант в редица национални медии и е съавтор на книгата "Разкажи за твоята България“. Инициатор е на редица ученически кампании, сред които и първото училищно музикално студио, и национална ученическа кампания "Шанс за България“.

  • Светослава Симеонова е магистър-инженер по образование и социален предприемач по професия. Тя е съосновател и изпълнителен директор на Foody - компания с кауза, която се бори с проблема с разхищението на храна у нас. През 2023 г. е включена в престижната класация на списание Forbes "30 under 30" за България, в категория "Социално предприемачество".

Позицията на младежки делегат към ООН съществува в около 40 държави от целия свят.

С програмата „Български младежки делегати към ООН“ страната ни се нарежда сред водещите в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище.

Емили Караколева и Светослава Симеонова се включват в делегацията на България към Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на Икономическия и социален съвет на ООН и работят по решенията на световната организация за младежта.

Двете момичета са с различен профил и опит, работили са и преди с младежи.

Пред БНР-Радио София те разказаха, че активният им мандат ще започне с анкета-проучване, което ще им помогне да актуализират информацията за актуалните проблеми на младите хора в България и да определят приоритетите си като делегати през следващата година и половина.

С досегашните младежки делегати Снимка: bgyouthdelegate.org

Те вече са се срещнали с досегашните ни младежки делегати Александър Янев и Коста Каракашян.

По думите им, те ще работят не само да може да бъде чут младежкият глас, но и той да се взема предвид при вземането на решения и изготвянето на бъдещи политики.

Чуйте разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени