Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода "Северен поток"

Кшищоф Гавковски, полски вицепремиер и министър по цифровите въпроси
Снимка: Polsatnews

Полският вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през септември 2022 г.

"Полша не е участвала в нищо. Трябва ясно да се каже, че това е лъжа", заяви вицепремиерът и министър по цифровите въпроси Кшищоф Гавковски пред телевизионния канал Polsat News.

Гавковски говори, след като бившият шеф на германското разузнаване Аугуст Ханинг, заемал този пост между 1998 и 2005 г., обвини Полша, че е работила с Украйна по саботажа.

Киев също категорично отрече да е играл каквато и да е роля.

"Според резултатите от разследването изглежда, че е действал украински екип", каза Ханинг в интервю за вестник "Ди Велт".

"Съвсем очевидно е, че полските власти са били замесени", обяви той и призова Германия да поиска компенсации от Киев и Варшава.

Гавковски категорично отхвърли обвинението:

"Мисля, че това е руска дезинформация, която резонира чрез думите на германски политици. Или те действат под влиянието на Москва, или знаят, че това ще доведе до разделение между държавите членки на НАТО", предупреди Гавковски.

На 14 август полски прокурори съобщиха, че са получили заповед за арест, издадена от Берлин, на украински водолаз, пребиваващ в Полша, обвинен в участие във взривовете.

Варшава обаче заяви, че той е напуснал страната, преди да бъде задържан.

Ден по-късно Украйна заяви, че обвинението за нейното участие е "абсолютна глупост" след подробен доклад, публикуван в "Уолстрийт джърнъл".

Двата газопровода "Северен поток", които минаваха от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха подложени на интензивен контрол, когато Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

През септември 2022 г. бяха открити няколко големи изтичания на газ, излизащи от тръбопроводите, като малко преди това сеизмичните институти регистрираха експлозии под водата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени