Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ представиха допълнително предложение за прекратяване на огъня в Газа

Снимка: Алами/Ройтерс

В съвместно изявление на Египет, Катар и Съединените щати се казва, че САЩ са представили в петък предложение за прекратяване на огъня в Газа, което запълва оставащите пропуски по начин, позволяващ бързото прилагане на споразумението и е в съответствие с принципи, изложени от президента Джо Байдън на 31 май, предаде Ройтерс.

В изявлението също така се посочва, че посредниците ще продължат да работят през следващите дни върху подробности относно прилагането на предложението за прекратяване на огъня в Газа, включително по въпроси, свързани със заложниците, държавни в Газа, както и с палестинските затворници в Израел.

Мирните преговори за Ивицата Газа ще продължат следващата седмица в Кайро, след като Съединените щати са отправили "предложение, което трябва да сближи позициите" на Израел и "Хамас", според изявление на Белия дом, подписано от посредниците Катар и Египет.

Катар, Египет и САЩ отбелязаха, че преговарящите ще се срещнат отново преди края на следващата седмица, надявайки се да се постигне споразумение въз основна на условията, определени в петък.

Съвместното изявлението беше оповестено, след като преговарящите се срещнаха в Доха в четвъртък и петък в последния кръг от преговори за прекратяване на огъня.

Във Вашингтон определиха приключилите дискусии в Доха като "сериозни и градивни". 

"Новото предложение изхожда от областите, в които е постигнато съгласие през последната седмица, и преодолява останалите разногласия по начин, който дава възможност за бързо прилагане на сделката", се посочва в изявлението. До следващия кръг преговори в египетската столица, работни групи ще уточняват подробностите около хуманитарните въпроси и практическите действия за освобождаването на заложниците.

Междувременно новинарският сайт Axios съобщи, позовавайки се на свои източници, че държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се очаква да пристигне в Израел в неделя, 18 август.

Според израелски източник американският висш представител ще проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Блинкън също ще пътува и до Египет и Катар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени