Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски наближават украинския град Покровск, в ход е евакуация на местните жители

Снимка: БТА

Руските войски наближават украинския град Покровск. В ход е евакуация на местните жители. Бомбардирани бяха както окупираният Донецк, така и селища във все още свободната част на областта. Продължава и битката в руската Курска област. Там инициативата е все още на украинците.

В днешната си сводка за бойните действия руското министерство на отбраната съобщава, че на руснаците се е наложило да отразяват украинския опити за пробив на четири места по фронта около градовете Суджа и Коренево. Авиацията е нанесла удари по няколко селища от украинската страна на границата - в Сумска област в опит да разбие резервите на противника.

На повече от 300 км на югоизток - в Донецка област на обстрел бяха подложени селата около Северск и Славянск, както и град Константиновка. В Донецк пламна търговски център, като окупаторите обвиниха за това украинците.

Жертви и ранени сред мирното население има и от двете страни на огневата линия.

В Донбас в настъпление са руснаците. Те съобщиха, че са превзели Сергиевка - село, разположено по така нареченото Покровско направление. Изявлението от Москва дойде в потвърждение на ръководителя на местната украинска администрация, който заяви вчера, че врагът е на едва десетина километра от покрайнините на града и разпореди евакуация на жителите.

Според военни наблюдатели, една от целите, с които Украйна прати войски в руската Курска област, е да накара руското командване да прехвърли войски от Донбас и така да отслаби натиска върху украинците там. Натискът към Покровск обаче не намалява. Сергиевка е четвъртото село, което руснаците превзеха от 6-и август насам.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени