Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс.

Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към постигане на сделка в сравнение с предходните преговори в Катар, въпреки че все още не е постигнато споразумение за прекратяване на огъня и размяна на заложници по време на дискусиите в Доха през последните два дни.

"Много, много по-близо е постигането на споразумение, отколкото беше преди три дни. Така че стискайте палци", добави той.

Въпреки предполагаемия напредък, "Хамас" посочи пред Франс прес, че са отхвърлили "новите условия" на Израел, посочени в резултатите от проведените дискусии, заявявайки, че тези условия не са в съответствие с изразените от Джо Байдън принципи в неговата реч на 31-ви май.

Групировката повтори предишните си изявления, като каза, че израелското предложение е различно от това на Байдън.

"Брифингът за резултатите от преговорите за прекратяване на огъня в Доха не включва ангажимент към това, което беше договорено на 2-ри юли". "Хамас" няма да приеме "нови условия" от Израел", публикува групировката в Telegram.

Междувременно The New York Times цитира американски, ирански и израелски служители, според които Иран вероятно ще отложи отмъщението си срещу Израел за убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, за да даде на посредниците достатъчно време да преговарят за прекратяване на огъня и да сложат край на конфликта в ивицата Газа.

Въпреки тази временна пауза обаче, официалните лица също така предупредиха, че ситуацията в региона остава "нестабилна".

По-рано тази седмица ирански източници посочиха, че ливанската въоръжена групировка "Хизбула" и Техеран могат да предприемат съвместна "директна атака" срещу Израел, ако преговорите за прекратяване на огъня в Газа се провалят.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени