Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяха горския пожар на юг от Берлин

Снимка: БТА

Германските пожарникари са успели да овладеят горския пожар на територията на бивш военен полигон южно от Берлин, съобщи говорителка на регионалния контролен център, цитирана от ДПА и БТА.

Пожарът избухна вчера в близост до Ютербог в източната провинция Бранденбург. Усилията за овладяването му бяха затруднени от факта, че в района има боеприпаси, което означава, че службите за спешна помощ в момента могат да гасят пожара само от пътищата.

Длъжностните лица ще се срещнат по-късно, за да преценят дали трябва да бъдат изпратени полицейски и армейски сили в помощ на хеликоптерите за гасене на пожара, заяви говорителка на регионалния контролен център в град Бранденбург ан дер Хавел.

Не е ясно какво е причинило пожара, обхванал площ от осем до девет хектара, добави тя. Гасенето на пожара е било преустановено през нощта, след като противопожарен хеликоптер е помогнал за овлажняване на почвата, което вероятно е предотвратило разпространението на огъня.

В миналото на бившия военен полигон са избухвали пожари, последният от които през юни 2023 г. Тогава службите за спешна помощ се бориха с пламъците в продължение на дни. Те също не можеха да достигнат директно до източника на пожара поради стари боеприпаси, намиращи се под земята. Самолети и хеликоптери потушиха пожара от въздуха.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени