Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра реакция на МРРБ заради среща на Кирил Петков с председателя на УС на АПИ

Снимка: БГНЕС

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството реагираха остро, след като стана известно, че съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков е имал среща с председателя на Управления съвет на Пътната агенция Йордан Вълчев. На срещата е бил обсъждан проектът за автоматизирано реверсивно движение на пътя София-Владая-Перник.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" Кирил Петков обяви във Фейсбук, че вчера е провел среща с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Йордан Вълчев, за да получи повече информация за проекта. Получил уверение, че обществената поръчка трябва да бъде обявена до края на септември, а изпълнението да е факт до през 2026 година.



"Като водач на листите за Перник и София от ПП-ДБ поемам ангажимент да следя отблизо реализацията на този важен инфраструктурен проект", написа Петков. 

Няколко часа по-късно, отново във Фейсбук профила си, Петков обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е звънял в късните часове на нощта по министерства, за да правят кризисни изявления.



Тази сутрин от МРРБ излязоха с официална позиция, че категорично се противопоставят срещу опитите на политически лидери и партии да използват институцията и нейните агенции за манипулация с цел политически дивиденти. 

По повод от министерството изрично уточняват: 

"Господин Петков не е участник в разработването на инфраструктурните проекти или други дейности на МРРБ, включително изграждането или ремонтни дейности на пътища. Също така никога не е търсено експертното му мнение по темата за реверсивното движение на пътя София-Перник, както и по други теми". 

Малко преди 13 ч. беше публикувана и позицията на председателя на Управителния съвет на Пътната агенция Йордан Вълчев. Той заявява, че вчерашната му среща с Кирил Петков е проведена по настояване на политика и на нея Петков "е получил информация за определени проекти, за реализирането на които няма никакъв принос". 

"Категорично възразявам срещу опитите на всезнаещи, но всъщност нищо неразбиращи от материята политици да внушават, че работата на Агенция “Пътна инфраструктура” се ръководи от техния предизборен график. Като председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна администрация" няма да позволя държавната пътна администрация да е дъвка в предизборната кампания на партиите. Зад всеки пътен проект стои трудът на много висококвалифицирани експерти и съпредседателят на ПП г-н Кирил Петков, въпреки своята изключителна компетентност, не е сред тях", написа Вълчев.

"Няма да допуснем усилията на пътната администрация да бъдат омаловажавани. Към изпълнението на обектите се пристъпва, когато има техническа готовност и финансова обезпеченост, а не когато един или друг политик реши да си прави пиар на гърба на Агенцията, без дори да е наясно с тяхното местоположение", заявява още Йордан Вълчев в позиция, изпратена до медиите.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени