Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучванията на "Малкото кале" край село Воден продължават

Снимка: РИМ Ямбол

Продължават археологическите проучвания на средновековната крепост „Малкото кале“ край боляровското село Воден. При тазгодишните разкопки християнски параклис, използван през 11-12 век.

Разкопките на крепостта Малкото кале продължават от 2008 година, като над 80 процента от вътрешното пространство вече е проучено. Големият пожар, който през юли, нанесе огромни щети в района, не е подминал и местността, в която се намира средновековната крепост, обясни директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол д-р Стефан Бакърджиев:

„Ние разкрихме едни стенописи - ин ситу, които за съжаление по време на пожара бяха засегнати. В момента са демонтирани, ще бъдат възстановени от реставратора на музея е ще бъдат върнати обратно“.
 

През това лято усилията на археолозите са насочени към проучванията малък параклис, открит миналата година.

„В средата е изграден олтар във формата на кръст.“

Открита е вкопана камера, в която е погребана по християнски жена, уточни д-р Бакърджиев, като до нея са открити и погребални дарове между които добре запазен кръст- реликварий.

„Те са от две части, за съжаление ние имаме само едната част- те са двуделни, под формата на касетка, те са съдоржали реликви, обикновено в тях са поставяни частици от светия кръст или костици от мощите на светци.“

Проучванията ще продължат и през есента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени