Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие

Крайбрежието на Равена, Италия
Снимка: Quotidiano Nazionale

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие. Дължи се на високите атмосферни температури и от там на морската вода.

Морска слуз има на редица места от крайбрежието на Римини до южната част на Ботуша. Обхваща широки площи от морската повърхност и е с бял или кафеникав цвят.

Експерти обясниха, че е безвредно естествено явление. Високите температури и обилните валежи в резултат на гръмотевичните бури, съдействат за създаването на желатинови агрегати, образувани от полизахариди и протеини, произведени от микроводорасли и бактерии срещани в Средиземно море. Засилва се от изменението на климата, може да образува безкислородна среда, да увреди екосистемата и да възпрепятства риболова.

За местното електронното издание  Immediato – област Пулия рибар от Манфредония каза:

"През този период се появи много морска слуз. Нанася щети на двигателите на лодките, на мрежите, които стават тежки, и на рибарите. Ловим повече кал, отколкото риба. Температурата е 30 градуса до 10 метра дълбочина, рибата отива навътре и дребномащабния риболов понася щети".

Морската слуз е неудобство и за плажуващите по адриатическото крайбрежие.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени