Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

Снимка: БТА

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява информацията и издаде нови препоръки към местните жители за евакуация.

В очакване на ответен удар на Иран заради убийството в Техеран на политическия ръководител на "Хамас" Исмаил Хания, Тел Авив за първи път публикува кадри от учение на Военновъздушните сили, при което се тренира "удар на далечно разстояние във вражеска територия".

Израелски военен говорител публикува в социалната мрежа "Х" инструкции към жителите в централната част на Газа да се евакуират в определена хуманитарна зона. Според армията предстои да бъдат атакувани места, от които радикалните ислямисти изстрелват ракети.

10 души бяха убити, включително 2 деца, а петима бяха ранени при израелски въздушен удар, по жилищна сграда в Набатия в Южен Ливан. Сред жертвите, които са сирийци, има и две деца. Израелската армия съобщи, че въздушният удар е бил насочен към оръжеен склад, използван от екстремисти на "Хизбула".

По късно шиитската групировка убеди, че като отмъщение е ударила кибуца Айелет-ха-Шахар в Северен Израел.

Междувременно убитите при военната офанзива на Израел палестинци са вече 40 074, а ранените достигнаха 92 530 по данни на здравното министерство в Газа.

Преговорите за прекратяване на огъня в Доха бяха спрени вчера с уговорката да продължат през следващата седмица. Въпреки че "Хамас" отхвърли последните предложения на съединените щати, президентът Джо Байдън изрази оптимизъм за скорошно споразумение, което да доведе до примирие. Той изпраща държавния секретар Антъни Блинкън в Израел за среща с премиера Бенямин Нетаняху в понеделник.

До следващият кръг преговори в Кайро работни групи ще уточняват подробности по евентуалното споразумение.

Продължаващата война в Газа заплашва да потопи целия регион в безмилостен цикъл на нестабилност, предупреди египетският президент Абдел Фатах Ал-Сиси.

Според агенция Франс прес от "Хамас" не са съгласни с предложението израелски войски да останат в Ивицата Газа и след прекратяването на огъня. Други условия, неприемливи за групировката, са при размяната на палестински затворници за израелския заложници, Израел да има правото да депортира затворниците в други страни, вместо да ги връща в Газа.

Докато усилията за примирие са в застой, а предполагаемият ирански ответен удар тъне в неизвестност, властите в Тел Авив публикуваха кадри от учение на военновъздушните сили, което отработва удар на далечно разстояние във вражеска територия. На видеото се вижда самолет "Боинг" 707, който зарежда с гориво във въздуха няколко многоцелеви изтребителя Ф-35 и Ф-15.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени