Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява.

Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (FAZ), който се позовава на служебни писма и имейли на правителството.

Обещаната досега помощ ще бъде изпълнена, но канцлерът Олаф Шолц е заявил, че няма да могат да се отпускат нови военни помощи. Министърът на финансите Кристиан Линднер вече е изпратил писма с аргументите си за спирането на това перо до военния министър Борис Писториус и външната министърка на Аналена Бербок.

В писмата се казва, че ново финансиране ще се отпусне едва, когато осигурят нови средства в бюджета. Плановете за спестяване вече се изпълняват.

Тази година Германия планира 8 милиарда евро помощ за Украйна, а догодина те ще са 4 милиарда евро, но нови поръчки и искания за помощ от страна на Киев няма да могат да се използват. Става дума за суми, които са над тези вече планирано милиарди, тъй като няма финансиране за тях, потвърди пред вестника експертът от Комисията по отбрана на Бундестага Андреас Шварц.

Линднер обеща, че няма да спре изцяло помощта, а ще финансира исканията на Украйна за нови финансови помощи от замразени руски авоари и лихвите по тях. От началото на руската война в Украйна в западни държави са замразени руски активи за 250 млрд. долара и за 210 млрд. евро.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени