Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Автор:
Стефания Батистини и Симоне Траини
Снимка: Quotidiano Nazionale

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на територията на Суджа в Курска област. Извършва се и правна оценка на разпространени в медиите материали, които свидетелстват за присъствието на чуждестранния кореспондент Пейтън Уолш на територията на руския контролно-пропускателен пункт "Суджа".

Междувременно италианската държавната телевизия RAI съобщи, че двамата италиански журналисти, които "разгневиха" Москва с телевизионен репортаж от контролираните от Украйна части на руската област Курск, ще се върнат в Италия, предаде Ройтерс.

Руското външно министерство привика посланика на Италия в петък заради това, което определи като "незаконно" преминаване на границата от екип на RAI.

"Компанията реши да накара журналистката Стефания Батистини и оператора Симоне Траини да се върнат временно в Италия, единствено за да гарантира личната им безопасност и сигурност", посочи RAI.

Четиричленен екип на RAI, работещ под украински военен ескорт, изготви първия репортаж от страна на чуждестранни медии от пострадалия от войната руски град Суджа, направен миналата седмица по време на нахлуването на Украйна в региона на Курск.

Двамата репортери трябва да отлетят обратно в северния италиански град Милано в неделя.

Италианското външно министерство каза, че неговият посланик Чечилия Пичони е обяснила на руските власти, че RAI и неговите новинарски екипи са действали независимо и автономно.

"Журналистиката не е престъпление. Възможността на московските власти да изправят Стефания Батистини и Симоне Траини на съд е неприемлива. Репортажите не се правят с предварително разрешение“, заявиха в съвместно изявление профсъюзът RAI Usigrai и италианският национален съюз на пресата FNSI.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени