Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

| обновено на 18.08.24 в 04:23
Снимка: БТА

Съществува нарастващ риск от "пълномащабна регионална война" в Близкия изток, предупреди британският външен министър Дейвид Лами на фона на отчаяните международни усилия за успокояване на напрежението с Иран и постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

След като американският държавен секретар Антъни Блинкън отпътува за Израел този уикенд, за да настоява за сделка, Лами обедини усилията си с френския си колега Стефан Сежурне, за да предупреди, че сега "назрява опасен момент" за региона в разгара на широко разпространени страхове от ескалация, включваща Техеран и съюзнически милиции в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен. В съвместна статия за вестник "Обзървър", подчертаваща засилващото се сътрудничество между Великобритания и Франция, двамата министри заявяват, че светът е свидетел на "разрушителен цикъл на насилие", който трябва да бъде предотвратен. 

"Боевете между Израел и ливанската групировка "Хизбула" се засилиха. Иранските заплахи за по-нататъшна ескалация означават, че рисковете от пълномащабна регионална война нарастват. Една грешна преценка и ситуацията рискува да се превърне в още по-дълбок и по-неразрешим конфликт. Този цикъл, с тенденцията си към ескалация, затруднява напредъка към политическо решение”, пишат Лами и Сежурне в "Обзървър". 

Намесата на двамата външни министри е пореден знак за нарастващото желание на Лами да работи с европейските съюзници и следва първото съвместно посещение на Обединеното кралство и Франция от повече от 10 години, когато двамата посетиха Израел и окупираните палестински територии миналата седмица.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени